niedziela, 3 marca 2013

Kurczę smażone

Dawno nie było u mnie kulinarnego posta.
Parafrazując Monty Python'a: jest 14:45 i czas na 14:46 :) Zaraz będzie coś zielonego :) 
Oto pyszne i szybkie danie - pierś kurczaka ze szpinakiem i serkiem mascarpone. Przepis dostałam od koleżanki i zrobił furorę wśród znajomych oraz rodziny. Niektórzy tak wylizują talerz, że myć już nie trzeba ;)

Oto składniki (ilość zależna od liczby osób):
pierś kurczaka
szpinak
ser mascarpone
ser pleśniowy
suszone pomidory
przyprawy do smaku
makaron

Pierś kurczaka kroimy w paseczki kub kostkę i smażymy na rumiano na patelni. Ja dorzucam pod koniec suszone pomidory, posypuję czosnkiem granulowanym, pieprzem cayenne i smażę jeszcze chwilę wszystko razem. W międzyczasie duszę szpinak, dodaję zmiażdżony czosnek, sól, pieprz oraz pod koniec ser mascarpone i pokrojony w małe kawałki ser pleśniowy. Gotuję makaron (ja preferuję świderki) i mieszam wszystko razem. Całość można posypać startym żółtym serem lub wrzucić jeszcze kilka kawałków sera pleśniowego - ja uwielbiam jak ser się roztapia i ciągnie :) Smacznego!







15 komentarzy:

  1. Ślinka leci ale mój organizm nie toleruje czosnku. Zawsze w przepisach go pomijam :D
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity post! Ja bardzo lubię makaron ze szpinakiem...uwielbiam.Z dodatkiem kurczaka nie jadłam...muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie składniki należą do moich ulubionych! Na pewno spróbuję i zrobię ten przysmak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam przepis i też uważam, że jest wyjątkowo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda... muszę wypróbować przepis:)

    Serdecznie pozdrawiam i posyłam nutkę pierwszych promyczków słońca-Peninia ♥♥♥

    http://peniniaart.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. musze pokazać bratu ten przepis, on uwielbia szpinak, jest prawie jak Popeye ;D ale sama na razie muszę się wstrzymać, na chwilę obecną muszę odłożyć na bok sery pleśniowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować,ale też ze względu na dietę zrobię" wariacje na temat".Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam wszystko, co z makaronem. na pewno przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. w tyn sosiku pyszny jest tez schabik:)))...ale nie robiłam nigdy z pomidorami!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka zieleninka wygląda smakowicie... :) Musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale smacznie...mniam, mniam. Robię podobne danie ale nie dawałam jeszcze serka pleśniowego. Doprawiam za to obwicie świeżą bazylią i pieprzem cytrynowym. Muszę spróbować po Twojemu. Buziaki dla Was!

    OdpowiedzUsuń
  12. O kurcze uwielbiam makarony! ten wygląda bardzo smacznie, na pewno wykorzystam przepis, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojejku, jestem przekonana, że pisałam tu swój komentarz jakieś kilka dni temu... Proponuję podsmażyć mięso na oliwie z tych pomidorów suszonych.
    Potrawę zrobię na pewno w przyszłym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Od razu się głodna zrobiłam...;-)
    I w najbliższym czasie go musze zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zwykle robię zapiekankę ze szpinakiem i serkiem ricotta... chyba spróbuję Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń